Uzaktan Eğitim Neden Tercih Ediliyor?

uzaktan eğitim, turkish4

Bu yazımızda Uzaktan Eğitimin neden çok hızlı bir biçimde tüm dünyadan öğreniciler, hatta öğreticiler tarafından tercih edilmeye başlandığına dair yaptığımız çalışmanın ilk bölümünü yayınlayacağız. Çalışmamızı sizlere genel bir bakış açısı kazandırmak amacıyla, fazla detaya girmeden maddeler halinde sunacağız.

Öğrenicilere sağladığı pek çok avantaj nedeniyle uzaktan öğrenim artık dünyanın her yerinden öğreniciler tarafından kabul görmüştür ve tercih edilmektedir. Teknoloji ve eğitim, doğru ve etkin biçimde bir araya geldiğinde hem öğreticilerin hem öğrenicilerin ihtiyacını en verimli şekilde gideren birleşim haline gelmiştir.

Uzaktan eğitim bir üst başlıktır aslında ve kendi içinde alt dallara ve yöntemlere ayrılmaktadır. Bu bağlamda en temel ayırım “Senkron Uzaktan Eğitim” ve “Asenkron Uzaktan Eğitim” olarak yapılmaktadır. Senkron, eş zamanlı demektir. Senkron uzaktan eğitimde öğrenici/öğrenci ve öğretici/eğitmen aynı zamanda etkileşime girer ve çevrimiçi ders canlı yapılır. Asenkron ise zaman ve mekan kavramını ortadan kaldıran, önceden hazırlanmış içerikler sunan uzaktan eğitim yöntemidir.  Bu yazımızda asenkron uzaktan eğitimin avantajlarına odaklanılmıştır.

  1. Uzaktan Eğitim Herkesin İhtiyaçlarını Karşılar

Dijital devrim, eğitim içeriğine nasıl erişildiği, nasıl tüketildiği ve nasıl paylaşıldığı konusunda kayda değer değişikliklere neden olmuştur. Çevrimiçi kurslar; yöneticilere, okula giden öğrencilere, ev hanımlarına kısacası herkesin kendine uygun bir zamanda eğitim almasına olanak tanımaktadır. Kişisel programına ve kendi rahatlığına bağlı olarak, birçok insan hafta sonları veya akşamları öğrenmeyi tercih etmektedir. Bu bağlamda çevrimiçi öğrenme yöntemi herkes için en uygun yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

  1. Dersler Tekrar Edilebilir Özelliktedir

Uzaktan eğitimin avantajları

Herkesin bilgi birikimi, kurs içeriğine olan yatkınlığı, becerileri, yetenekleri ve öğrenme hızı birbirinden farklı olabilmektedir. Uzaktan eğitim, örgün öğretimin aksine eğitim içeriğine sınırsız sayıda erişim sağlamaktadır. Bu da herkesin kendi ihtiyacı doğrultusunda ders ve konu tekrarı yapmasına olanak tanımaktadır. Uzaktan eğitimin bu avantajı özellikle eğitim sonu sınavına hazırlanırken tercih edilmektedir.

 

  1. Güncellenmiş İçerik Sunuyor

Uzaktan eğitimin en önemli yararlarından biri, içeriğin sürekli güncellenmesine olanak tanımasıdır. Örneğin örgün öğretimde kullanılan ders kitaplarını her yıl yeniden basmak mümkün değilken uzaktan eğitiminde içerikler sürekli güncellenip geliştirilmektedir. Ders kitabına yeni bir bölüm eklemek, var olan içerik ve etkinlikleri öğrenici gruplarından gelen geri bildirimlere göre hızlı biçimde revize etmek mümkün değilken Öğretim Yönetim Sitemi (ÖYS) üzerinde bunları yapmak kolaydır.

 

 

Çalışmamızın diğer bölümlerine başka bir yazımıda yer vereceğiz.