Yılbaşının eli kulağında. Kar manzaralı, kardan adam temalı kartpostallar toplamaya başladı bile bazılarımız. Arkalarına da yeni yıl için dileklerimizi ve umutlarımızı yazdık. Kırmızı yeşilli hediye paketleri de hazır. İçlerinde kendileri küçük ama anlamları büyük armağanlar taşıyorlar.
Türkiye’de de Aralık’ta geçmiş yılın tüm yüküne, üzüntüsüne ve ağırlığına hoşça kal demek için kutlamalar yapılır. Büyük şehirlerde yılbaşı konserleri düzenlenir. Şehirlerin en bilindik sokaklarında birbirini tanımayan insanlar yeni yılın ilk dakikalarını birlikte karşılarken, kimi de evinde, ailesiyle ‘’Merhaba’’ der. Kimi dizilerinin ‘’yılbaşı özel bölümleri’’ için yiyeceğini içeceğini hazırlar, keyfine bakar. Kimisi de dostlarıyla oturur, çayını demler, sakin bir gece geçirir. Birbirlerinden farklı yollarla kutlansa da, neredeyse herkes yeni yılı ‘’bir şeylerin değişeceği’’ bir geçiş olarak görür. Daha fazla kitap okumak için, daha çok seyahat etmek için, daha iyi beslenmek için, daha farklı bir ‘’ben’’ için. Öyledir de bir bakıma. Bir fırsattır yeni yıl.
Tarihi yazarken değişen birkaç rakamdan daha fazlasını yükleyebiliriz yeni yıla. Dünyada yolunu bulmaya çalışan, farklı ırktan, kültürden ve geçmişten gelen insanlar gibi, Türkiye’de de insanlar, yılbaşını belki farklı şekillerde ama benzer umutlarla kutlar.
Yeni Yılda Türkiye’deyseniz İşte Seçenekler!
Bu yeni yılı Türkiye’de kutlayacaksınız ve henüz bir planınız yoksa kafanız karışmasın. Bunca seçenek içinden elbette size uygun olanı bulabilirsiniz. İstanbul gibi büyükşehirlerde düzenlenen açık hava konserlerine katılıp, yeni yılın ilk dakikalarını havai fişeklerle kutlayabilirsiniz.
Yolunuz karlı olsun isterseniz, Bursa Uludağ’da kayak merkezlerinde beyaz bir yılbaşı da kutlayabilirsiniz. Üşüyünce sığınabileceğiniz şömineler ve dışarıda yakılan ateşler de cabası.
Büyükşehirlerin kalabalığı size göre değilse de, küçük şehirlerin ya da kasabaların doğanın içindeki yılbaşı karşılamalarına da katılabilirsiniz. Buna uygun bir örnek İstanbul Şile’ye bağlı Ağva olabilir. Doğanın yeşili, sizi ısıtacak şöminenin kırmızısı ve karın beyazı ile yeni bir yıla ‘’Merhaba ‘’ diyebilirsiniz.
Türkçe’ de Yeni Yılı Nasıl Kutlarım?
Peki, yılbaşında karşılaştığımız insanların yeni yılını nasıl kutlayabiliriz? Bunun için en bilindik iki ifadeyi sizinle paylaşalım. Birincisi ‘’ Yeni yılınız kutlu olsun !’’ olabilir. Diğeriyse ‘’ Mutlu yıllar!’’. Her ikisi de karşınızdaki insan için gerçekleşmesini umduğunuz bir dileği dile getirir. Böylece yeni tanıştığınız arkadaşlarınızla sizi ortak bir anda ve payda da birleştirir. Yeni yılı kutlamak için söylenen bir başka ifadeyse ‘’ Yeni yıl bolluk bereket getirsin!’’. Bu dilekle de, yeni yılın hem söylenen kişiye hem de genel olarak herkese iyilik, sağlık ve iyi şans getirmesi umulur.
Şimdi derin bir nefes alma, 10’dan geriye sayma ve yeni yıla ‘’Hoş geldin!’ deme vakti.
Turkish4 ailesi mutlu yıllar diler!
Yazan: Esra Nur Elmas