29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: Cumhuriyetin 97. Yılı Kutlu Olsun

Featured Video Play Icon

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik olarak çıkan Türk milletinin en önemli bayramlarından biridir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ülkede yeni bir dönem başlar. Yeni Türkiye Cumhuriyeti, 1923 yılında cumhuriyet ile yönetilmeye başlar. Türkiye’de cumhuriyet bayramı coşkusunu gençlere aktarmaya çok önem verilir.

Cumhuriyet’in Önemi

Cumhuriyet, halkın kendisini yönettiği bir yönetimdir. Halk, milletvekilleri seçer, onlar da mecliste karar verir. Böylece halk, fikirlerini söyler, yönetime katılır. Türkiye Cumhuriyeti’nde, genç- yaşlı, kadın-erkek herkes, Cumhuriyet Bayramı için hazırlık yapar. Cumhuriyet, büyükler için, fedakârlık demektir. Gençler için de önemli bir emanettir. Bu nedenle cumhuriyetin ilanı olan her 29 Ekim’de Türkiye’de bir bayram havası eser.

Cumhuriyet İlan Ediliyor!

Birinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye çok zor bir durumda kalır. Her yönden yeniliğe ihtiyaç vardır. Cumhuriyetin ilanı işte bu nedenle önemlidir. Cumhuriyet ile birlikte halk, eğitim alır ve gelişir. 2 Şubat 1925 tarihinde, Cumhuriyet bayramı olarak 29 Ekim günü önerilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Nisan’da bu öneriyi kabul eder. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resmi bir bayram olarak kutlanır. 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tüm gün resmi tatildir.

Bayram günü, Cumhuriyet bayramı dolayısıyla kutlamalar yapılıyor. Marşlar okunuyor. Bu marşlardan biri de ‘Onuncu Yıl Marşı’dır.

Onuncu Yıl Marşı ve Arkasındaki Hikâye

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve kahraman halk saygıyla hatırlanır.

Atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanıdır. Cumhuriyetin ilanı sonrasında ülkeye pek çok yenilik getirir. Eğitim, sosyal hayat, kadın ve erkek eşitliği ve üretimde daha özgür bir toplum oluşur.  Her konuda uzmanlar, bilim insanları ve halk bir aradadır. Halk artık kararlara katılıyor, çalışıyor ve üretiyor. Böylece ülke ve yaşam standardı gelişiyor.

1933 yılı, cumhuriyetin ilanının onuncu yılıdır. 29 Ekim 1933’te Atatürk Onuncu Yıl için özel bir konuşma yapar. Bu konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği ile ilgili planlarını ve umutlarını anlatır.

Atatürk’ün Onuncu Yıl konuşması Onuncu Yıl Nutku olarak da bilinir. Cumhuriyetin ilanı için yapılan kutlamalarda ayrıca bir yarışma yapılır. Bu yarışmada marş yarışması da düzenlenir. Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar marşı yazar. Cemal Reşit Rey de 1933 yılında marşı besteler. Bu marşın adı Onuncu Yıl Marşıdır.

Onuncu Yıl Marşını buradan dinleyebilirsiniz!

Cumhuriyet bayramı, her yaştan yurttaş için önemli bir bayramdır. Cumhuriyetin getirdiği özgürlüklerle Türkiye gelişmeye başlar.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı geçmişi hatırlatıyor, gelecek için hedefler gösteriyor. Cumhuriyetin ilanı bir başlangıçtır. Gençler ve çocuklar bu yolda yürümeye ve büyümeye devam ediyorlar.

Turkish4 herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlar!

 

 

For English translation click here

Yazan: Esra Nur Elmas

Ekim 2020