26 Eylül Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun: Dünden Bugüne Türkçe

Featured Video Play Icon

Türk Dil Bayramı her yıl 26 Eylül’de kutlanmaktadır. Bu günün, Türkçenin tarihi ve Türkçe için önemli bir gün olmasının yanı sıra, Türkçe öğrenmek isteyenler için de dilin geçmişi ve geleceği arasında bir bağ oluşturduğu bir gerçek. Böylece, hem Türkçe konuşanlar hem de yeni öğrenenler için Türk Dil Bayramı,  dilin önemini hatırlamak ve değerini bilmek için fırsat oluyor.

Türkçenin Tarihi

Türk Dil Bayramı kutlanılırken, geçmişin perdelerini aralayarak biraz Türkçenin Tarihi ile ilgili konuşmak da gerekiyor. Türk dilinin tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor. Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar döneminin de bir bölümü dâhil olmak üzere, Eski Türkçe neredeyse sekiz asırlık bir dönemi içine almaktadır. Türkçenin tarihi göz önüne alındığında yazılı olmayan döneme Türkçe’nin Karanlık Dönemi adı verilmiştir.  Daha sonra diğer dönemler gelmektedir. Bunlar;

  • Ana Türkçe
  • Orta Türkçe
  • Doğu Orta Türkçesi
  • Kuzey Orta Türkçesi
  • Batı Orta Türkçesi’dir.

Türkçe Öğrenmek mi İstiyorsun?  Gitgide Büyüyen Ailemize Hoş geldin!

Türkçe, dünyada yaklaşık 220 milyon kişinin konuştuğu ve en çok konuşulan diller arasında olan bir dildir. Dünya sıralamasında en çok konuşulan 5. dil olan Türkçe, gün geçtikçe daha fazla insanı kendisine çekiyor.

Türkçe öğrenmek için pek çok farklı yöntem var. Uzaktan eğitim bu yollardan en çok tercih edilenlerden biri.  Türk Dil Bayramı vesilesiyle de Türkçe yeni insanlara tanıtılıyor. Türk Dili’nin geçmişi kadar, günümüze dek ulaştırılan atasözleri ve deyimler bu gün sayesinde bir kez daha fark ediliyor.

Türkçe’de sayısı tam olarak bilinmese de binlerce atasözü ve deyim vardır.  Türk Dil Kurumuna (TDK) göre atasözleri, uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlerdir. Deyimse, genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeğidir.

Türkçe öğrenmek isteyenler için başta zor ve kafa karıştırıcı görünseler de, Türkçe konuşurken eğlenceli ve sohbetleri tamamlayıcı bir etkileri vardır.

Örneğin, çok yorgunsanız, çok yoruldum veya ayaklarım ağrıyor yerine, ayaklarıma kara sular indi, diyebilirsiniz. Bu sık kullanılan bir deyimdir.  Ya da diyelim, çocuğunuza, arkadaşınıza veya bir yakınınıza para biriktirmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Az az biriktirerek büyük birikimleri olacağını söylemek için, damlaya damlaya göl olur, diyebilirsiniz. Bu da bir atasözüdür. Dilin zenginliğinden yararlanmak konuşmayı canlandırır!

Türk Dil Bayramı İle Türkçe’ye Merhaba De!

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dilinin yabancı sözcüklerden korunmasını ve milli bir dil olmasını sağlamak amacıyla, 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nun kurulmasını sağlamıştır.

Daha sonra 26 Eylül tarihinde birinci Türk Dil Kurultayı toplanmıştır. Bu kurultayda pek çok farklı meslekten insan bir araya gelerek Türk dilinin zenginliğini ortaya çıkarmak ve onu korumak için çalışmalar yapmışlardır.  Kurultayın başlama tarihi 26 Eylül de böylece Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

 

Turkish4 Türk Dil Bayramınızı kutlar, Türkçe’nin zengin dünyasına katılmanızı diler!

For English translation click here!

Kaynak

Kültür Portalı 

TDK

Yazan: Esra Nur Elmas

Eylül 2020