30 Ağustos Zafer Bayramı

Featured Video Play Icon

Fedakarlıkla Alevlenen Zafer Meşalesi

30 Ağustos Zafer Bayramı, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştiği için, Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinmektedir. İlk kez 1924 yılında kutlanmıştır. 1926 yılından beri de ‘’Zafer Bayramı’’ adıyla kutlanan resmi ve ulusal bir bayramdır.


Dumlupınar’da Planlanan Büyük Taarruz

Büyük Taarruz, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde 26 Ağustos 1922’de başlamış ve 30 Ağustos 1922 gününe dek sürmüştür. Kurtuluş Savaşı için çok önemli bir adım olacağından, taarruz, gizlilik içinde planlanmıştır. Atatürk’ün dışında birkaç kişinin haberdar olduğu plan yine aynı şekilde gizlice harekete geçirilmiştir. Böylece muharebe Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanmıştır.
Taarruzun planlandığı bina daha sonra Zafer Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Müzenin içinde taarruz planları, Atatürk’e ve silah arkadaşları da olan komutanlarına ait özel çalışma odaları da bulunmaktadır. Müze, gelecek nesillere, yapılan fedakârlıkların ve verilen emeklerin gösterilmesi açısından önemli bir yer tutmaktadır.

 
      Zafer Yürüyüşünün Haritası                                 Zafer Müzesi- Afyonkarahisar

Zafer Yürüyüşü: Yıllar Sonra Kahramanların Yürüdüğü Yolları Adımlamak

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yapılan anma törenleri ve kutlamalar arasında belki de en özel olanı o gün yapılan yürüyüştür. Bu ‘’Zafer Yürüyüşü’ ’dür. Türkiye’nin her köşesinden vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler bu yürüyüşe katılır. Bu uzun yol, Şuhut’tan Kocatepe’ye uzanan Kurtuluş yoludur. Tam 98 yıl önce bu yolları adımlayanların büyük bir cesaretle tamamladıkları ama ne yazık ki geri dönemedikleri bir yolculuktur. Zafer Yürüyüşü, her yıl 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece yapılır. Zafer Anıtı’na ulaşıldığına Atatürk karşınıza çıkar. Gece boyunca Türk bayrakları ve meşalelerle yapılan yürüyüş, sabahın ilk ışıklarıyla yeni nesle yeni bir günü müjdeler. Bu gün, şehit olanların cesaretiyle doğmuştur. Onları minnetle anıyoruz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Kocatepe Anıtı- Atatürk Heykeli

Hiç Bitmeyen Özgürlük Yoludur Zafer Yolu

Büyük Zafer Yürüyüşü, 1922 yılında başlamıştır. O gün, özgürlük ve bağımsızlık için başlayan yürüyüş, bugün yeni gelen nesille kahramanların önderliğinde devam etmektedir. Her yıl, Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar, ülke için, yeni hedefler de getirmektedir. Bilim ve sanatla büyümeye devam eden bir Türkiye için yürümeye devam ediyorlar. Böylece 30 Ağustos, hem Zafer Bayramı hem de yeni nesil için bir hedef noktası oluyor.

 

                                                                            Geleneksel bir halk oyunu olan Zeybek’i oynayan çocuk

 

Bayramlar, büyük fedakârlıklarla ortaya çıkar, bu fedakârlıklara gereken önemi ve saygıyı vermekse, sonra gelen nesillerin görevidir. Kurtuluş Savaşı pek çok yönden her türlü fedakârlığın yapıldığı bir özgürlük ve bağımsızlık savaşıdır. Kurtuluş Savaşıyla küllerinden doğan bir millet, bu sebeple her 30 Ağustos’ta meşaleleri ve bayraklarıyla Zafer Yolu’nda yürümektedir.

Turkish4 ailesi olarak, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, fedakâr askerleri ve milletini saygıyla anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutluyoruz!

 

 

For English Translation click here

Yazan: Esra Nur Elmas