Sizce dünyada Türk dili konuşan insan sayısı nedir?

Merhaba!

Sizce dünyada Türk dili konuşan insan sayısı nedir? Haydi, bir tahminde bulunun…

Yaklaşık 220 milyon kişi olduğunu söylesek, şaşırır mısınız? Biz ilk öğrendiğimizde şaşırmıştık.

Peki, dünyada yaklaşık kaç kişi Türkçeyi anadili olarak konuşuyordur?

Irak, İran, Suriye, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Doğu Avrupa, Balkanlar, Kafkasya…  Pek çok bölgede anadili olarak Türkçe konuşan yaklaşık 83 milyon kişi olduğu söyleniyor.

Türk Göçmen topluluklarının en çok bulunduğu ülkelerden bazıları ise Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, İsviçre, Birleşik Krallık, Danimarka, İsveç ve Avustralya olarak sayılabilir.

Türkçenin yaygın olarak konuşulan bir dil olması; Türkçe öğrenmeyi iletişim kurmak, çeşitli alanlarda iş birliği veya ticaret yapmak için cazip hale getiriyor. Türk iş insanları ile anlaşmak veya Türkiye’ye tatile geldiğinde yerel dilde sohbet edebilmek isteyen çok insan var. Diğer yandan Türkiye son yıllarda uluslararası öğrencilere yönelik önemli stratejiler geliştirmiş bulunuyor ve pek çok üniversite öğrencisi Türkiye’de öğrenim görüyor.

Yunus Emre Enstitüsü başta olmak üzere Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi Türk kurumlar Türkçenin öğretimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli çalışmalar yapıyor.  Türkiye stratejik bir yaklaşımla kararlı adımlar atıyor.

Bu yaklaşım ile birlikte Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi konusunda akademik çalışmalar yapılmaya başlandı ve bu alanda lisansüstü programlar açıldı. Her yıl sempozyum ve kongreler düzenleniyor ve Türkçeyi nasıl daha iyi öğretiriz diye tartışılıyor. İlk başlarda bu konuda hiç basılı kaynak bulamayan öğrenci ve akademisyenler birkaç yıldır kendileri nitelikli yayınlar ile alana ışık tutuyor.

Buna rağmen halen Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi konusunda uzmanlaşmış eğitmen ve akademisyen sayısı oldukça sınırlı. Genellikle dilbilim alanından öğrenci ve akademisyenlerin bu konunun öneminin farkında olarak çalışma yaptıkları görülüyor. Nitelikli çalışmaların daha da yaygınlaşmasını desteklemek gerekiyor.

Akademi bu konuda çalışmalarını yaparken eğitim sektörünün de bu konuda farkındalık kazanmaya başladığı görülüyor. Özellikle son yıllarda özel dil kurslarının yabancı dil olarak Türkçe sunmaya başladığını ve Türkçe öğrenmek isteyenlerin ilgisinden memnun olduğunu söylemek mümkün. Ne var ki özel dil kurslarının nitelik ve nicelik bakımından sayıca kısıtlı kaldığı da görülüyor. Kaliteli dil eğitimi sunanlar dahi tüm dünyadan öğrencilere ulaşmakta zorlanıyor.