Türkçe Öğrenmek İstiyorsan Öğrenebilirsin!

 

Her işin başı motivasyon!

Evet doğru duydun. Türkçe öğrenmek istiyor ancak bir türlü adım atamıyor musun? O halde bu, henüz doğru motivasyonu bulamamışsın demektir. Motivasyon dil öğreniminde çok önemli bir yere sahiptir. Dörnyei (2005), motivasyonun dil öğretimini başlatan ve öğrenme istekliliğini sürdüren en güçlü dürtü olduğunu savunmuştur. Gerçekten de, motive hissettiğimiz işlerde daha enerjik ve sorunlara karşı daha tolere bir tavır sergileriz. Motivasyonu yüksek bireyler, öğrenmeye açık bireylerdir. Kolay pes etmezler ve daha hızlı aşama kaydederler. Bir işe başlamadan önce doğru motivasyonu bulmak, o işteki başarınızı etkileyecektir. Türkçe öğrenirken de motive olmak, pes etmemek, öğrenme istekliliğini sürdürmek çok önemlidir. Çünkü Türkçe öğrenmek bir süreçtir. Bu süreçte size eşlik edecek doğru motivasyonu bulmak öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Peki, senin Türkçe öğrenmek için motivasyonun nedir?

Hata yapmaktan korkma!

“Hayatında hiç hata yapmamış insan, hiç yeni bir şey denememiştir.” demiştir Albert Einstein.

Hatalar hayatımızın bir parçasıdır. Hatalarımızdan dersler çıkarır, doğruları öğreniriz. Gelişim sürecinin bir parçasıdır hatalar. Türkçe öğrenirken de hatalar yapabilir, bazen başarısız bile olabiliriz. Bu noktada 2 seçenek çıkar karşımıza. Birinci seçenek, hatalarımızın motivasyonumuzu düşürmesine izin vermek ve pes etmek. İkinci seçenek ise hatalarımızı kucaklamak, onları kabullenmek ve doğrularını keşfetmek. Birinci seçenek sizi geriye, ikinci seçenek ise sizi ileriye götürür. Çocuk nasıl düşe kalka büyürse, dil de hatalar yaparak öğrenilir. İlk etapta önemli olan yanlış cümleler dahi kursak, kendimizi ifade edebilmek ve iletişim kurabilmektir. Hatalarınızla eğlenin, gülün onlara ve pes etmeden kararlı bir biçimde ilerleyin.

 

Öğrenme stillerini keşfet!

Türkçe öğrenmede kendini tanıma diğer önemli bir meseledir.

Nasıl iyi öğrendiğini, ne gibi aktiviteleri daha iyi yaptığını, nasıl daha iyi çalıştığını bilmelisin. Unutma dil öğreniminde tek bir mükemmel yöntem yoktur. Her birey özeldir. Bu nedenle en doğru yöntemi deneye yanıla sen keşfetmelisin. Kendini iyi tanımalı, öğrenme stillerini keşfetmelisin. Öğrenme stillerinden bazıları görsel, işitsel ve dokunsal öğrenmedir. Bunların yanında, nasıl bir öğrenen profiline sahip olduğunu da bilmelisin. Peki bu ne demek?
Mesela risk almayı seven, atılgan bir öğrenci olabilirsin; ya da daha kontrollü, harekete geçmeden önce dikkatlice düşünmeyi isteyen bir öğrencisindir. Belki keşfederek öğrenmeyi seviyorsundur ya da tam tersine bilgiyi direkt almayı tercih ediyorsundur. Belki yalnız çalışırken daha başarılı hissediyorsundur ve grup çalışmaları sana göre değildir. Yoksa tam tersi mi? Bir düşün bakalım. Sen nasıl bir öğrencisin? En iyi nasıl öğrenirsin? En etkili nasıl çalışırsın?

Kendi öğrenme hızını bul!

Acelemiz yok! Sakin ol.

Her şeyi bir anda öğrenemezsin. Bilgileri hazmetmek için beyninin zamana ihtiyacı var. Hatırlaması için daha fazla pratiğe ihtiyacı var. Hayatınızda bir kez gördüğünüz bir insanı ne derece hatırlayabilirsiniz? Pek değil sanırım. Türkçe öğrenirken de aynı şeyi beklememelisin. Bol pratik yapmalısın. Bazı şeyleri yavaş öğrenir, bazılarını ise hızlı öğrenirsin. Takıldığın yerlerde kendine çok yüklenme. Öğrenmek için kendine zaman tanı. Ara ver, tekrar dene. Gerekirse geri dön ya da ilerle. Yeni öğrendiklerinle birleştir önceki bilgilerini. Takıldığın noktaları unutma onları ara sıra tekrar tekrar yokla. Türkçe öğrenmek zaman ve emek gerektirir, diğer tüm diller gibi. Kendine yeterli zamanı tanımalısın.

İşte, Türkçe öğrenmene yardımcı olacak birtakım fikirler:

 

Turkish Türkçe Türkisch

• Türk bir arkadaş edin.

Dil ürettikçe gelişir. Arada sırada bile olsa konuşup, bir şeyler paylaştığın bir Türk arkadaş, sana hem Türk kültürünü deneyimleme hem de öğrendiklerini pratiğe dökme konusunda yardımcı olacaktır.

• Türkçe hikaye, roman, şiir gibi eserleri oku.

Okumak hem kelime bilgini hem de dil bilgini geliştirecektir.

• Türk yapımı dizi ve filmleri izle. Şarkı dinle. Türk blog ve vlogları takip et.

Hem ilgini çeken gündelik konular hakkında bilgi sahibi olurken, hem de dinleme ve anlama gibi becerilerini geliştirebilirsin. Türkçe şarkılar dinleyerek dil hassasiyetini artırabilirsin. Seslendirenin vurgularını ve sözcükleri hisset.

• Günlük tut.

Türkçe öğrendiğin sıradaki deneyimlerini veya gün içinde yaşadığın olayları paylaşabilirsin. Böylece hem Türkçe öğrenim sürecini takip edebilir hem de Türkçe bilginin taze kalmasını sağlayabilirsin.

Turkish4 blog yazılarımızı takip et.

Böylece Türkçe öğrenimi hakkında bilgi edinebilir ve okuma-anlama becerilerini geliştirebilirsin. Anlamadığın yerler olursa bize sorabilirsin. Memnuniyetle anlatırız.

 

 

 

 

REFERANSLAR

1. Dörnyei, Z. (2005). The Psychology of the Language Learner: Individual Differences in Second Language Acquisition. Mahwah, NJ, US: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.
Link: https://psycnet.apa.org/record/2005-08715-000
2. Öğrenme stilleri:
https://ogrencikariyeri.com/haber/kendini-tani-kolay-ogren-ogrenme-stilleri

3. Öğrenen Profilleri:
http://www.fmvisikokullari.k12.tr/i/Assets/ayazaga/lise/ib/ibeng//ogrenenprofili.pdf

Sinem Bilben
Turkish4 Eğitmeni