7 Nisan Dünya Sağlık Günü: Her İşin Başı Sağlık!

Tüm dünyada sağlığın değerinin bir kez daha derinden fark edildiği bu günlerde, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü her zamankinden daha anlamlı bir hale geliyor. Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nın yürürlüğe girdiği tarih olan 7 Nisan 1948’den bu güne dek her yıl 7- 13 Nisan günleri arası ‘’Sağlık Haftası’’ olarak kutlanmaktadır.

Ayrıca her yıl, ihtiyaç duyulan farklı bir tema belirlenerek konuya ilişkin çalışmalar yapılmaktadır.

 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN TARİHÇESİ

7 Nisan 1948’de Cenevre, İsviçre’de kurulan Dünya Sağlık Örgütü, dünyadaki tüm ülkelerin mümkün olan en iyi sağlık koşullarını sağlamalarını ve bu koşulların tüm insanlar için ulaşılabilir olmasını gerçekleştirmek için kurulmuştur. Bugün 194 üye ülkeyle, dünyanın her yerinde çalışmalar yürüten Dünya Sağlık Örgütü, aynı zamanda bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır. Bu nedenle her yıl bir tema altında, iyileştirilmesi ve önem verilmesi gereken bir sağlık alanında projeler yürütmektedir.   

 

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜNÜN BU YILKİ TEMASI NEDİR?

2020 yılının konusu olan ‘’Uluslararası Hemşire ve Ebe Yıl’ında ‘’sağlık alanının ayrılmaz bir parçası olan hemşirelerin ve ebelerin çalışma koşullarını mümkün olan en iyi noktaya getirmek, haklarının korunmasındaki bilinci yaymak vb. konularda yeni projeler planlanmaktadır. Sağlık Ocakları’nda, hastanelerde bizlere yardımcı olan, görevlerini hakkıyla yerine getiren hemşireler ve ebeler ne kadar sağlıklı koşullarda çalışma imkânı bulurlarsa, ihtiyacı olan insanlara da o derece yardımcı olabileceklerdir.

                             

RUH VE BEDEN SAĞLIĞI

Türkiye Psikiyatri Derneği’ne göre ‘’ Ruh ve beden sağlığımız bir bütündür.’’(1 TPD)

 

                                     

Beden sağlığımıza dikkat ederken ruh sağlığımızı boş vermemeli ve ihtiyaç duyduğumuz takdirde yetkili kişilere başvurmaktan çekinmemeliyiz. Her şey sağlığımız için ve her şeyin başı sağlıktır.

TÜRKÇE’DE SAĞLIKLA İLGİLİ İKİ SÖZ VE ANLATTIKLARI

Türkçe ’de pek çok farklı konuda nasihat veren kısa ve özlü sözler vardır. Bu sözlerden bugüne özel olan iki tanesine göz atabiliriz. Birincisi ‘’ Ayağını sıcak tut, başını serin; gönlünü ferah tut, düşünme derin. ‘’ sözüdür. Bu söz Türk Dil Kurumuna göre “hastalıktan korunmak istiyorsak ayağımızı sıcak, başımızı serin tutmalı, olur olmaz şeyleri sıkıntı konusu yapmamalı, geniş yürekli olmalıyız” anlamında kullanılan bir sözdür. (2 TDK)

İkincisi ise ‘’Güneş girmeyen eve doktor girer.’’ cümlesidir. Bu sözle anlatılmak istenen, temiz tutulan, sık sık havalandırılan ve böylece güneş ışınlarının ulaşabildiği bir evin insan sağlığı için önemli olduğudur. Eğer bunlar yapılmazsa, insanlar bir süre sonra hastalanır ve doktora gitmek zorunda kalırlar. Sabah uyandığımızda, pencereleri açmamız ve odayı havalandırmamız küçük ama bizim için oldukça yararlı bir alışkanlıktır.

Türkçe öğrenenler bu yazımızı dinleyebilir.

Yazının İngilizce çevirisi okumak için tıklayınız.

KAYNAKÇA

1 https://www.psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/7/ruh-sagligi-sorunlari-olanlar-once-kime-basvurmali

2 https://sozluk.gov.tr/

3 https://www.who.int/

Yazan: Esra Nur Elmas