Bugün Bayram, Erken Kalkın Çocuklar!

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

BUGÜN BAYRAM, ERKEN KALKIN ÇOCUKLAR!

 Bayramlar önemli ve özeldir. O güne özgü bir havaları vardır, bizi de o havayla etkiler, farklı hissetmemizi sağlarlar. Bayramların ardındaki anlam ve yaşantılar, onları her yeni yıl biraz daha dolu, biraz daha değerli kılar. Bir de bir bayram var ki, her yıl hem büyüyor hem de hala çocuk! Hem ciddiye alınıyor hem de bebek gibi özenle seviliyor. Bu bayramın adı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve bu bayram dünyadaki tüm çocukların!

Atatürk’ün Size Armağanı Var

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk de bir zamanlar çocuktu. Büyüklerinin sözünü dinleyen, ortalıkta koşup oynayan, sabah elini yüzünü yıkayıp ailesiyle kahvaltı yapan bir çocuktu. O da pek çoğumuz gibi hemen büyümeyi istedi belki de, büyüyünce de çocukluğun ne kadar önemli bir zaman olduğunu fark etti.

Kim bilir belki de bu nedenle, dünyada başka hiçbir yerde olmayan bir şey yaptı ve tüm dünya çocuklarına resmi bir bayram hediye etmek istedi. Bu belki de onun ‘’ Sizler öyle önemli ve değerlisiniz ki, kendinize özgü bir bayram hak ediyorsunuz’’ deme yöntemiydi.

 

Ulusal Egemenlik Çocukların Kalbinde Büyüyor

Hepimizin bildiği gibi insanlar yaşlanır. Doğanın kanunu budur. O halde şu kesin ki, bizim başlattığımız herhangi bir şeyi devam ettirecek olan bizden sonra gelen kişiler olacak. Bir şiir, hikâye, roman yazarsanız, bir süre sonra onu okuyacak başları gelecek. Ve sonra başkaları… Olimpiyatlarda devredilen meşale gibi, bilgilerimizi, yaşadıklarımızı ve değerlerimizi aktararak yaşatıyoruz ve bir nevi biz de onlarla yaşamış oluyoruz.

23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Birinci Büyük Millet Meclisinin kapılarını açtığı ve ulusal egemenliği ilan ettiği gündür. 1924 yılında bu günün bayram olarak kutlanılmasına karar verilmiştir. 5 yıl sonraysa, Atatürk bu günü çocuklara armağan etmiştir ve ilk kez 23 Nisan 1929’ da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanılmıştır.

 

Dikkat, dikkat! Bugün ulusal egemenliği ilan ediyoruz! Çocuklar! Onu sizler koruyacak ve büyüteceksiniz! “

O günden bu yana, tarihler 23 Nisanı göstermeden hazırlıklar başlar. Günün önemi; çocukların öğrendikleri şiirlerle, söyledikleri şarkılarla, hazırladıkları gösterilerle ifade edilir. Ama belki de en açık kanıt, çocukların bu günün ne olduğunu öğrenmeleri ve hatırlamalarıdır. Ulusal egemenlik, her yıl çocukların kalbinde, onlarla birlikte büyümeye devam ediyor.

‘’ Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek olan sizlersiniz!’’*

1924 (Atatürk’ün S.D.II, s.182)

 

95 Yaşındaki Bir Çocuk ’’23 Nisan Benim De Bayramım’’ Diyor!

Bu yıl 100. yaşının kutlanılacağı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyadaki her çocuğun bayramıdır dediğimizde, buna bir zamanlar çocuk olanlar da dâhil elbette! Bayramlar, büyüklerin eski zamanları anlattıkları anılarla daha eğlenceli olur. 23 Nisandaysa, yaş farkları fazla olsa da iki çocuğun bir araya gelmesiyle daha büyülü bir manzara çıkar ortaya.

Küçük Hanımefendi Ve Beyefendiler, Sizleri Koltuklara Alalım!

Bayram günü yapılan kutlamaların yanı sıra, uzun zamandır sürdürülen bir de gelenek vardır Türkiye’de. Bu gelenek, 23 Nisan sabahı, çocukların, yetişkinlerin koltuklarına oturmalarıdır. Bu koltuklar devlet makamlarından tutun da, anne babanın iş yerindeki koltuklarına kadar uzanabilir. Gelenek aynı zamanda Atatürk’ün ‘’ Bugünün küçükleri yarının büyükleridir. ‘’ sözünün sembolik bir gösterisidir.

 

Turkish4 ailesi tüm dünya çocuklarının, yaşı ne olursa olsun, 23 Nisan Ulusal

Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar!

Türkçe öğrenenler bu yazımızı dinleyebilir.

Değerli sanatçı Barış Manço’dan ‘’ Bugün bayram’’ adlı şarkıyı dinlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=9_ANClkeF3E

 

Yazının İngilizce çevirisi okumak için tıklayınız.

Kaynak

*https://www.atam.gov.tr/duyurular/turk-gencligi

https://www.tbmm.gov.tr/kultursanat/23_Nisan.htm

https://sozluk.gov.tr/

Yazan: Esra Nur ELMAS