5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ: Aldığın Nefes Ağaçtan, İçtiğin Su Yeryüzünden, Sen Doğanın Bir Parçasısın

Featured Video Play Icon

5 Haziran Dünya Çevre Günü, aynı zamanda Eko Günü ve Çevre Günü olarak da bilinir. Birleşmiş Milletlere üye tam 133 ülke, 5 Haziran 1972’de İsveç’in başkenti Stockholm’de toplandı. Toplanma sebepleri, kendileri dâhil temsil ettikleri milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren: Çevreydi.  Bu konuda uluslararası düzeyde yapılan ilk konferans,1972’deki Çevre konferansıydı. Daha sonra çalışmalara ve bilinçlendirmeye devam etmek için 5 Haziran, Dünya Çevre Günü ilan edildi. 1974’ten beri her yıl 100’ün üzerinde ülkede kutlanıyor.

İnsanoğlunun Bitmek Bilmeyen Üç Maymun Oyunu

Artık dünyadaki nüfusun büyük bir bölümü şehirlerde yaşıyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre bu rakam 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %68’ine ulaşacak. Şehirlerde, doğayla birebir ilişkimizin daha da azaldığı hayatlar sürdürüyoruz. Gün içinde kullandığımız ve içtiğimiz suyun kaynağı için çoğumuzun uzun yollar tepmesi gerekmiyor.

Uzun apartmanların arasındaki hayatlarımızda unuttuğumuz şeyse, hâlâ doğada olduğumuz gerçeği.  Bizler bunu unutmuş olabiliriz ama iklim değişikliği, nesli tükenen canlılar ve buzulların durumu, her gün bizlere doğadan bağımsız olmadığımızı hatırlatıyor. Tek yapmamız gereken, üç maymunu oynamayı bırakmak. Bugüne dek çevreye verdiğimiz zararlar, tüm biyoçeşitliliği etkiliyor: ve sonunda da bizi.

 

Çevreye bak, doğanı gör!

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sebebiyle evlerimize çekildiğimiz bu günlerde, dünyanın dört bir yanından, insan etkinliğinin azalmasıyla biraz nefeslenen doğanın haberlerini alıyoruz. Ulaşımın oldukça azalması ve zararlı gazlar salan fabrikaların üretime ara vermesi ya da üretimi azaltmasıyla birlikte, atmosferdeki hava kirliliği de azaldı. Tüm bunlar, bizlere, doğayla tekrar uyumlu hale gelirsek, tek evimiz olan dünyaya verdiğimiz sorumsuzca zararın daha ileri gitmesini engelleyebileceğimizi gösteriyor. Belki de önemli olan nokta, şimdiye dek sarmalandığımız teknolojiyle görmemeyi seçtiğimiz yanımızı tekrar hatırlamamız: bizler doğanın bir parçasıyız.

 

Yiyeceklerimizin %90’ının sofraya gelmesini sağlayan arıların korunması, biyoçeşitliliğin en önemli konularından biri*

 

 

Doğanın elinden tutmak için 7 tavsiye!

  • Yemek artığını en aza indirmek
  • Evde, işte ve okulda su israfından vazgeçmek
  • Ağaç dikmek
  • Var olan yeşilliğe zarar vermemek
  • Giysilerimizi daha uzun süre kullanmak

  • Çöplerimizi doğru şekilde ayrıştırarak atmak
  • Temizlikte kimyasal maddeler yerine, sirke gibi daha doğal temizleyiciler kullanmak

 

Bu Çevre Gününde Biyoçeşitlilik Konuşulacak

Her yıl 5 Haziran’da sivil toplum ve devlet destekli kuruluşların pek çok organizasyonla doğaya dikkat çektiği Dünya Çevre Günü’nün 2020 teması “biyoçeşitlilik” olacak. Kara, deniz ve diğer tüm yaşam alanlarındaki türlerin arasındaki farklılık anlamına gelen biyoçeşitlilik, gezegendeki yaşamın sürdürülebilmesi için ve yaşayabilmemiz için korumak zorunda olduğumuz bir durum.

 

Biyoçeşitliliğin doğa için önemini, insanlar için suyun önemine benzetebiliriz. O olmadan diğerinin var olması imkansız. Dünya Çevre Günü’nde yapılması planlanan çalışmaların yanı sıra, Birleşmiş Milletler aynı zamanda 2021-2030 arasındaki yılları “Ekosistemi Onarma On Yılı”  ilan etmiştir.

Bu yılki, Dünya Çevre Günü’nün ve doğayla ilgili kararların alınacağı toplantının, Almanya’nın destekleriyle Kolombiya’da yapılmasına karar verilmiştir.

Bu Çevre Günü’nde, bu siteyi ziyaret ederek, ‘’Dünya Okulu’nda’’ biyoçeşitlilik ve doğayla ilgili daha pek çok bilgiyi eğlenerek öğrenebilirsiniz.

 

Turkish4 hepimize doğayla iç içe kalmayı başarabildiğimiz bir dünya diler!

Yazının İngilizce çevirisi okumak için tıklayınız

 

Kaynakça:

www.unenvironment.org/news-and-stories/press-release/colombia-host-2020-world-environment-day-biodiversity

https://wesr.unep.org/

https://www.wwf.org.tr/hikayemiz/ilkelerimiz/

https://d2hawiim0tjbd8.cloudfront.net/downloads/doann_yok_oluu_ve_pandemilerin_yukselii_25_04_20.pdf

https://www.worldenvironmentday.global/

https://ed.ted.com/earth-school

https://www.un.org/development/desa/en/news/population/2018-revision-of-world-urbanization-prospects.html

https://www.eea.europa.eu/highlights/air-pollution-goes-down-as

 

Yazan: Esra Nur ELMAS

Mayıs 2020