Kurban Bayramı Yaklaşıyor

Featured Video Play Icon

Kurban Bayramı Yaklaşıyor, Peki Bu Bayramın Anlamını Biliyor Muyuz?

Kurban Bayramı Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdır. Bu sene 31 Temmuz ve 3 Ağustos tarihlerine denk gelmektedir. Müslüman ülkelerde bu bayramlara denk gelen günler resmi tatil ilan edilir. Kurban bayramı her sene farklı günlere denk gelir.

Bu bayramın Müslümanlar için anlamı büyüktür. Müslümanların Allah’a adanmışlıklarını belli ettiği ve bunu yoğun olarak hissettiği bir bayramdır. Çünkü bu bayramın ilginç bir hikâyesi vardır. Allah’a ona bir çocuk vermesi için adak adayan İbrahim Peygamber’i konu eder. İbrahim Peygamber, Allah’ın ona eşi Sare’den bir çocuk vermesi kaydıyla oğlunu ona kurban edeceğine söz verir. Bir zaman sonra çocuğu olan İbrahim Allah’a adadığı kurban görevini yerine getirmek için oğlunu kayalıklara yatırır ve tam adak gerçekleşecek iken Tanrı İbrahim Peygambere durmasını, söyler. İbrahim’in sözüne sadık oluşu, çok sevdiği oğlunu bile Tanrı’ya adayabileceğini göstermesi Müslümanlık öğretisinde önemli bir yer tutar. Bu Müslümanların kendilerini Tanrıya nasıl adamaları gerektiğini ve bağlılığını gösteren bir örnektir. Tanrı, o gün İbrahim’in çocuğunu kurban etmemesini ve onun yerine bir koç kurban etmesini söyler. Koçu göklerden getiren Cebrail melektir. Bu olaydan sonra Tanrı’ya koç kurban etmek bir gelenek haline gelir.

Bu kurban Müslümanların Tanrı’ya olan bağlılığının hatırlanması için bir ibadettir. Bu ibadet içinde bazı ahlaki görevleri ve sorumlulukları da öğütler ve hatırlatır. Bu görevler, yardım etmek, paylaşmak, empati kurmak, sorumluluk sahibi olmak gibi eylemlerdir. Çünkü kişi kesilen koçun etinin bir kısmını yer bir kısmını dağıtır. Bu kısım ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Hatta günümüzde kurban kesmek yerine kurbanın parasını derneklere ve vakıflara bağışlama alışkanlığı da vardır. Dini bayramların bazı ortak özellikleri vardır:

– Toplu şekilde namaz kılmak

– Başka insanlara yardım etmek

– Tanrı’ya olan bağın yoğun hissedilmesi

– Çocuklara harçlık ve şeker verilmesi

– Çocukların yaşlıların elini öpmesi ( saygı göstergesi olarak)

– İnsanların ziyaretler vasıtasıyla ilişkilerini güçlendirmesi

– Bayramlarda ‘bayramlık’ adı verilen yeni ve temiz kıyafetlerin giyilmesi

– Misafirlere yemek ve tatlı ikram etmek

Bu maddelerden en önemlisi yemek ve tatlı kısmıdır. Çünkü insanlar sofraların etrafında buluşur. Misafir olarak gittikleri yerde ilk ne yersiniz, ne içersiniz, diye sorulur. Bu bayramda ziyaret ettiğiniz hemen hemen her evde önünüzde sunulacak bazı yemeklerden bahsedeceğim:

– Kavurma
– Baklava

– Şekerpare: İrmikle yapılan şerbetli bir tatlı
– Sütlaç: Süt ve pirinçle yapılan puding benzeri tatlı

– Türk kahvesi, siyah çay, limonata

Kavurma genellikle kurban kesildikten sonra yenen ilk yemektir. Yapımı kolay ve sade bir et yemeğidir. Kavurmayı bazı aileler sabah kahvaltıda yemeyi de tercih eder. Gün içerisinde eve gelen misafirlere ise tatlılar ikram edilir. Tatlılar genelde evde yapılır. Bayram günü boyunca evde çay daima kaynamaktadır.

Kurban Allah’a adanır. Bayram dışındaki günlerde de insanlar Allah’a dilekleri için adak adayabilirler. Bu insan ve Yaratıcı arasındaki bağı güçlendirir. Fakat özellikle bayramlarda ziyaretlerin yapılması akrabalık ilişkilerini güçlendirir. Türkiye’de ‘Bayramda küslük olmaz.’’ cümlesini sık duyarsınız. Birbiriyle tartışmış kişilerin bayram gününde barışması ve gerginliklerini geride bırakması istenir. Çünkü insan ilişkilerinin güçlenmesi, Tanrı’yla olan bağın güçlendirilmesi Kurban bayramının en temel özelliğidir.

 

Turkish4 ailesi olarak tüm Müslümanların mübarek kurban bayramını kutluyor, tüm dünyaya sevgi, hoşgörü ve kardeşlik getirmesini diliyoruz.

İyi bayramlar!

For English Translation click here!

Kaynakça: *https://tr.wikipedia.org/wiki/Kurban_Bayram%C4%B1

Yazan: Eylül Aksoyan

Temmuz 2020